IS MIJN DAK GESCHIKT VOOR ZONNEPANELEN?

Hoe weet je of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Als je duurzame energie wilt opwekken met zonnepanelen op je dak, is het belangrijk om eerst te controleren of jouw dak hiervoor geschikt is. Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Denk hierbij aan het dakoppervlak, aan het soort dakbedekking en de draagkracht van het dak en aan de ligging van het dak ten opzichte van de zon. 

Is jouw dak groot genoeg voor zonnepanelen?

Gebruikmaken van zonne-energie is duurzaam en goed voor het milieu. Maar daarnaast wil je ook dat de aanleg van zonnepanelen financieel rendabel voor je is. Daarom is de ruimte die je op het dak hebt, in combinatie met je energieverbruik belangrijk. Met andere woorden; gebruik je veel energie, dan moet er op je dak ruimte zijn voor meer zonnepanelen dan wanneer je weinig energie verbruikt.

Is de dakbedekking van jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

We kennen in Nederland veel soorten dakbedekking die afhankelijk van de soort, meer of minder geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen. Op daken met dakpannen, golfplaten en bitumensoorten die niet ouder zijn dan ongeveer 10 jaar, kunnen we prima zonnepanelen monteren. Dat is lastiger of soms zelfs niet mogelijk op daken van bijvoorbeeld riet, zink, glas of aluminium.

Is de draagkracht van jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Om zonnepanelen te kunnen monteren moet de draagkracht van jouw dak voldoende zijn om het systeem te kunnen dragen. Bij jongere daken is deze draagkracht altijd voldoende. Maar hoe ouder gebouwen zijn, des te groter is de kans dat de draagkracht van het dak niet voldoende is om zonnepanelen op te monteren. 

Is de ligging van jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Voor een optimaal rendement van de zonnepanelen is een schuin dak in de richting van het zuiden, het meest geschikt, want hier ‘vangen’ de zonnepanelen de meeste zon. Schuine daken op het (zuid)oosten en (zuid)westen zijn ook geschikt omdat de zonnepanelen hier ook gebruik maken van de ochtend- of de namiddagzon. Noordelijke daken zijn minder geschikt voor zonnepanelen omdat er minder zonlicht op valt, en het rendement dus een stuk lager is.

Altijd persoonlijk zonnepanelenadvies op maat

Omdat geen dak en geen (woon)situatie hetzelfde is, komt een vakspecialist van Soltec Services persoonlijk bij je langs. We bekijken wat de mogelijkheden van de jouw dak zijn, wat je energieverbruik is en welke aanvullende (toekomstige) wensen je hebt. Op basis van deze gegevens ontvang je van ons een optimaal legplan voor een zo hoog mogelijk rendement met een bijbehorende vrijblijvende offerte. 

Begin nu met besparen!

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen, of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en wat de terugverdientijd is? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan.