ZONNEPANELENPIJZEN; WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?

Waar moet je bij de prijs van zonnepanelen rekening mee houden?

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Dat is een goede investering want met zonnepanelen kun je een deel van je eigen stroom opwekken. Dat is niet alleen duurzaam, maar zorgt er ook voor dat je bespaart op je jaarlijkse energiekosten. Maar wat zijn de kosten van zonnepanelen, wat zijn de financiële voordelen en waar moet je rekening mee houden? We zetten het even voor je op een rij.

Kosten van zonnepanelen

Wat de kosten van jouw zonnepanelen zijn, is van veel factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de kwaliteit en het vermogen van de zonnepanelen en de omvormer, en aan de kosten voor installatie. Gemiddeld genomen kun je de investering in zonnepanelen in ongeveer 3-4 jaar terugverdienen. Deze terugverdientijd kun je nog verkorten door de btw terug te vragen. Dat levert je al gauw honderden euro’s op en met onze btw-teruggaveservice nemen wij je de administratieve rompslomp graag uit handen. 

Verder is de uiteindelijke prijs van zonnepanelen natuurlijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je aanschaft. Daarbij kun je kijken naar hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en wat je budget is. Maar je kunt het ook berekenen vanuit je eigen verbruik: wat verbruik je nu en met hoeveel zonnepanelen dek je dit? 

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Misschien nog wel belangrijker dan de kosten van zonnepanelen, is de besparing die het je oplevert. Maar het rendement van zonnepanelen verschilt per situatie omdat dit afhankelijk is van onder andere het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren en de hellingshoek waarin de zonnepanelen geplaatst zijn.

Toch is er wel een gemiddelde besparing waar je rekening mee kunt houden. Uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 85%, van een zonnesysteem met een totaal vermogen van 4.000 Wp, leveren je zonnepanelen jaarlijks ongeveer 3.400 kWh aan stroom op. Het bedrag dat je jaarlijks bespaart kun je berekenen door aantal kWh te vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs:

  • Stroomprijs: gemiddeld € 0,35 per kWh (prijspeil februari 2022)
  • Opbrengst zonnepanelen: 3.400 kWh
  • Jaarlijkse besparing: € 1.190,=

Naar verwachting zullen de prijzen van elektriciteit jaarlijks stijgen waardoor de besparing met zonnepanelen alleen maar hoger wordt. 

Salderingsregeling voor terugleveren

Voor de stroom die je met zonnepanelen opwekt geldt een salderingsregeling. Dat betekent dat de stroom die je aan het elektriciteitsnetwerk teruglevert, verrekend wordt met de stroom die je afneemt. Maar als je meer stroom levert dan dat je afneemt, dan ontvangt je voor het overschot aan geleverde stroom een lagere vergoeding. Deze salderingsregeling zal vanaf 1 januari 2023 geleidelijk worden afgebouwd tot het salderingsvoordeel in 2031 is teruggebracht tot 0. Toch blijven zonnepanelen een goede investering, vooral doordat de energieprijzen stijgen. 

Kosten voor onderhoud van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben als groot voordeel dat ze goedkoop zijn in gebruik omdat de onderhoudskosten laag zijn. Wel is het belangrijk om je zonnepanelen af en toe te (laten) inspecteren op eventuele beschadigingen of defecten en ze regelmatig schoon te maken. Omdat zonnepanelen vaak op het dak liggen, kan er eenvoudig vuil zoals zand, bladeren en vogelpoep op blijven liggen. Als dit vuil blijft liggen kunnen de zonnepanelen wel 3% tot 5% aan rendement verliezen. Zorg er daarom voor dat je zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen. 

Altijd persoonlijk zonnepanelenadvies op maat

Naast de bovengenoemde zaken kan de prijs van een zonnepaneel erg verschillen. Want er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen en omvormers en ook de kosten voor het installeren van de zonnepanelen verschilt per installateur. Daarom kunnen we niet één standaardprijs noemen voor zonnepanelen. 

Begin nu met besparen!

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen, of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en wat de terugverdientijd is? We komen we graag bij je langs om ter plekke jouw situatie te beoordelen en je persoonlijk en vrijblijvend te adviseren. Neem daarom direct contact op met een van onze specialisten voor persoonlijk advies.